- Home
- Schildersblog
- Hoe kan het dat er condens aan de buitenkant van mijn raam ontstaat?
Hoe kan het dat er condens aan de buitenkant van mijn raam ontstaat ?
Condensvorming op de buitenruit. Hoe kan dit? Dit kan gebeuren als het warmteverlies door (nachtelijke) uitstraling groter is dan de toevoer van warmte door geleiding, straling en/of convectie. De duur van de condensatie periode wordt bepaald door de tijd vanaf het moment dat de oppervlaktetemperatuur beneden het dauwpunt komt (begin condensatie) tot aan het moment dat het raam door verdamping weer droog is (einde condensatie).
Verschillende factoren bij condensvorming
Misschien is het een onverwachte bijkomstigheid dat de kans op condensatie aan de buitenzijde groeit naarmate de beglazing beter isoleert. Er spelen verschillende factoren een rol bij de condensvorming op de buitenruit. Een schuin dakraam heeft bijvoorbeeld vaker condens aan de buitenkant dan een verticaal raam. In het algemeen hoe horizontaler het raam, hoe meer condensvorming. Ook als de binnentemperatuur lager is, condenseert er eerde damp aan de buitenkant. Verdeeld over het jaar blijkt de kans op condensatie het kleinst in de winter en het grootst in de zomer.
Kan ik condensvorming voorkomen?
Condensvorming is helaas niet te voorkomen. Droogwrijven van het raam heeft ook geen zin. Zolang de buitentemperatuur laag is en de relatieve vochtigheid buiten hoog blijft, zal de condens alsnog terug kunnen komen. Condensvorming aan de buitenzijde is niet schadelijk het is juist een bewijs van prima isolerende beglazing. Door de goede isolatie blijft de buitenruit kouder. In sommige weersomstandigheden kan deze temperatuur verder dalen tot onder het dauwpunt, waardoor waterdruppels op het raam worden gevormd, ook wel condens genoemd.